top of page

Concert archief: Dageraad

Zaterdag 9 maart 2013, Geertekerk Utrecht, 20u15​​

Zondag 17 maart 2013, Beurs van Berlage Amsterdam, 16u00

Ontwerp: Katja de Winter

Prijzen

Geertekerk: €15/€12,50 (CJP/65+)

Beurs van Berlage: €20/€17,50 (CJP/65+)

 

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de zaal (m.u.v. kerken) of aan de deur. Via de website van de zaal kan een extra service-toeslag gevraagd worden. In de voorverkoop zijn de kaarten te verkrijgen via de orkestleden met €2,50 extra korting.

Voorverkoop periode voor deze concerten: 29 januari t/m 5 maart 2013.

Programma olv gastdirigent Joan Berkhemer

* Silvestre Revueltas, Sensemayá

* Calliope Tsoupaki, concert voor qanun en orkest, wereldpremière.  Solist: Bassem Alkhouri (qanun)

   Klik hier voor het interview met de componiste

* Dmitri Shostakovitsj, Symfonie nr. 9

Het programma in een notendop

Revueltas, Sensemayá

Sensemayá (1938) gaat over de rituelen van de afstammelingen van Afrikaanse slaven in Cuba. Revueltas nam een gedicht als bron voor dit muziekstuk, waarin een slang geofferd wordt aan de god Babalu Aye, die geneeskrachtige gaven heeft. 

 

Bassem Alkhouri, qanun

​Tsoupaki, Levant: concert voor qanun en orkest

​De Griekse componiste Calliope Tsoupaki schreef in opdracht van het Orkest een qanunconcert met spannende klanken die je doen wanen in de Levant, de streek in het midden-oosten die symbool staat voor zonsopkomst. Solist voor dit exotische concert is de beroemde Syrische qanunspeler Bassem Alkhouri.

Klik hier voor het exclusieve interview met de componiste.

 

Bassem Alkhouri, qanun

Calliope Tsoupaki, componist

Calliope Tsoupaki, componist​

Shostakovitsj, Symfonie nr. 9​

​​Korte, ingetogen overwinningssymfonie in 5 delen, waarmee de componist definitief afrekende met Stalin: het vrolijke eerbetoon aan Stalin wordt nergens echt feestelijk. Klaaglijke blazerssolo’s en smeulende, spannende passages verraden Sjostakovich’ werkelijke visie op het regime. De première was in 1945.

Joan Berkhemer, dirigent

Joan Berkhemer, dirigent

Foto: Peter Paul Huf

Joan Berkhemer studeerde viool aan het Amsterdams Muzieklyceum bij Herman Krebbers en bij Rami Shevelov in tel Aviv.  In 1975 won hij het Oscar Back Concours en in 1978 behaalde hij de Prix d’Excellence. Met het Amsterdams pianotrio won hij de eerste prijs van het Internationale kamermuziek Concours Colmar 1980. 

Als solist trad hij op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, alle radio orkesten en de meeste provinciale orkesten. 


In 1999 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Zeeuws orkest.  Hij is jaarlijks te gast bij Hollands Symfonia, dirigeerde tijdens het Mozart Festival 2011 het Noord Nederlands Orkest en dirigeerde in 2012 het Festivalorkest van het internationale muziekfestival Eilat, Israel.


 

Mede mogelijk gemaakt door

Ook uw logo op deze pagina en in ons programmaboekje?

Klik hier voor meer informatie over sponsor mogelijkheden

bottom of page