top of page
Dageraad

Voorjaarsconcerten 2013
 

Zaterdag 9 maart 2013, 20:15 in de Geertekerk in Utrecht​​

Zondag 17 maart 2013, 16:00 in de Beurs van Berlage in Amsterdam

Gastdirigent: gastdirigent Joan Berkhemer

Solist: Bassem Alkhouri

Programma

* Silvestre Revueltas, Sensemayá

* Calliope Tsoupaki, concert voor qanun en orkest, wereldpremière.
Solist: Bassem Alkhouri (qanun)

Klik hier voor het interview met componiste Calliope Tsoupaki.

* Dmitri Shostakovitsj, Symfonie nr. 9

Kaartverkoop​

Geertekerk: €15/€12,50 (CJP/65+)

Beurs van Berlage: €20/€17,50 (CJP/65+)

Het programma in een notendop
 
Revueltas, Sensemayá

Sensemayá (1938) gaat over de rituelen van de afstammelingen van Afrikaanse slaven in Cuba. Revueltas nam een gedicht als bron voor dit muziekstuk, waarin een slang geofferd wordt aan de god Babalu Aye, die geneeskrachtige gaven heeft. 

​Tsoupaki, Levant: concert voor qanun en orkest

​De Griekse componiste Calliope Tsoupaki schreef in opdracht van het Orkest een qanunconcert met spannende klanken die je doen wanen in de Levant, de streek in het midden-oosten die symbool staat voor zonsopkomst. Solist voor dit exotische concert is de beroemde Syrische qanunspeler Bassem Alkhouri.

Klik hier​ voor​ het exclusieve interview met componiste Calliope Tsoupaki.​​​​

Bassem Alkhouri, qanun

Bassem Alkhouri, qanun

Calliope Tsoupaki, componist

Calliope Tsoupaki, componist​

Shostakovitsj, Symfonie nr. 9​

​​Korte, ingetogen overwinningssymfonie in 5 delen, waarmee de componist definitief afrekende met Stalin: het vrolijke eerbetoon aan Stalin wordt nergens echt feestelijk. Klaaglijke blazerssolo’s en smeulende, spannende passages verraden Sjostakovich’ werkelijke visie op het regime. De première was in 1945.

Ontwerp: Katja de Winter
Joan Berkhemer, dirigent

Joan Berkhemer, dirigent

Foto: Peter Paul Huf

Joan Berkhemer studeerde viool aan het Amsterdams Muzieklyceum bij Herman Krebbers en bij Rami Shevelov in tel Aviv.  In 1975 won hij het Oscar Back Concours en in 1978 behaalde hij de Prix d’Excellence. Met het Amsterdams pianotrio won hij de eerste prijs van het Internationale kamermuziek Concours Colmar 1980. 

Als solist trad hij op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, alle radio orkesten en de meeste provinciale orkesten. 


In 1999 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Zeeuws orkest.  Hij is jaarlijks te gast bij Hollands Symfonia, dirigeerde tijdens het Mozart Festival 2011 het Noord Nederlands Orkest en dirigeerde in 2012 het Festivalorkest van het internationale muziekfestival Eilat, Israel.


 

bottom of page