top of page
Jacob Slagter

 

Jacob Slagter (1958) werd geboren in Friesland. Jacob bleek al vroeg muzikaal; zijn eerste hoorn bestond uit een zelf gemaakte tuinslang. Eigenlijk wilde Jacob voetballer èn hoornspeler worden, maar van zijn vader moest hij kiezen; hij had nog meer monden te voeden.

 

Zijn liefde voor muziek en deze analyseren begon in zijn jeugd; tijdens het beluisteren van klassieke werken op lp's pluisde Jacob de partituren helemaal uit. Jacob sluit de dag nog altijd af met muziek van Johann Sebastian Bach. Jacob Slagter begon zijn loopbaan als hoornist in het Noord Nederlands Orkest en werd in 1985 benoemd tot eerste solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1987 werd hem voor zijn buitengewone muzikale prestaties de Nederlandse Muziekprijs toegekend. Dankzij deze succesvolle periode van ruim 25 jaar heeft hij een schat van kennis en ervaring opgebouwd.

 

Hij werkte als hoornist onder ‘s werelds grootste dirigenten onder wie Bernard Haitink, Leonard Bernstein en George Solti en trad als solist onder meer op met Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch en Riccardo Chailly. Geïnspireerd door deze voorbeelden, ging hij zich naast zijn functie als hoornist steeds meer op het dirigeren toeleggen en werd hij als dirigent onder meer gevraagd bij Holland Symfonia, het Gelders Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Vanaf 2004 assisteerde Jacob Slagter geregeld Mariss Jansons bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2003, 2006 en 2009 leidde hij met groot succes de Entrée-orkestprojecten van het Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Sinds 2010 leidt Jacob Slagter in Brazilië een bijzonder orkestproject in de zomerperiode tijdens het Festival Internacional de Música do Pará, Belém. Hij wordt hiervoor jaarlijks teruggevraagd. Andere orkesten die Jacob met veel succes heeft gedirigeerd, zijn de Filharmonie in Antwerpen, het Zeeuws Orkest en het Residentie Orkest. Jacob geeft les op het Conservatorium van Amsterdam: directie en ensembleleiding.

 

Sinds voorjaar 2014 heeft Jacob Slagter het Orkest onder zijn hoede. Wij zijn heel blij dat Jacob ons orkest iedere week met zijn gedrevenheid, inspiratie en grappen een heerlijke avond geeft, en tijdens de concerten ons spel tot muzikale hoogte weet te brengen.

Eerdere dirigenten

2013-2014 Joan Berkhemer, gastdirigent

2012-2013 Gustavo Gimeno

2011 Raymond Munnecom
2010 Jussi Jaatinen
1987-2009 Alexander Vakoulsky (†11.07.2019), eredirigent
1984-1987 Roland Kieft

bottom of page