top of page
Voorjaarsconcert 2015
Ontwerp: Katja de Winter

Zondag 22 maart 2015, 15:00 in de Geertekerk in Utrecht.

Zaterdag 28 maart 2015, 20:15 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Dirigent: Jacob Slagter

Solist: Ivo Janssen

Programma

Richard Strauss - Tod und Verklarung

Johannes Brahms - 2e Pianoconcert
 

Kaartverkoop

Geertekerk: aan de kassa €17,50 / €15,00 (CJP/65+), In de voorverkoop €16 / €13,50 (CJP/65+)

Beurs van Berlage: aan de kassa €20 / €17,50 (CJP), In de voorverkoop €18,50 / €16 (CJP) + €1,49 per transactie    

Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via onze website en aan de deur. Kaarten zijn in de voorverkoop direct en met korting te verkrijgen via de orkestleden.

Tod und Verklarung

Nog geen 25 jaar was Strauss toen hij begon aan zijn symfonisch gedicht Tod und Verklärung, over een man die op zijn sterfbed ligt. Zijn leven trekt aan hem voorbij in verschillende taferelen. Hoe nauwkeurig hij de transfiguratie van de dood in klank had omgezet, ervoer Strauss 60 later, op zijn eigen sterfbed. Met gevoel voor humor vertelde hij zijn schoondochter: “Het is grappig Alice, doodgaan is net zoals ik het in Tod und Verklärung componeerde.”

 

Ivo Janssen

Hij wordt geroemd om zijn prachtige klankkleuren en fraaie ritmiek. Hij wordt  bewonderd om zijn grote Bach-project waar hij een cd-label voor oprichtte en in 10 jaar tijd bijna 200 werken voor op nam. Hij is bekend van zijn projecten met Anna Enquist en Diederik van Vleuten. Én hij bouwde ook nog zijn woonboot om tot een concertzaal waar hij inmiddels een succesvolle concertserie heeft lopen.

 

Pianoconcert

Aan een vriendin schreef Brahms over een heel klein en lieflijk pianoconcert. En hoewel dit werk een van de langstdurende pianoconcerten is, zijn deze termen toch van toepassing op dit meesterwerk. Het concert is een orkestrale versie van kamermuziek óf andersom: zowel het orkest als de pianist komen groots en stoer aan bod, maar spelen ook innig en klein samen.

bottom of page